Iata-ne ajunsi la al 24-lea Congres al Societatii noastre, moment ce reprezinta pentru noi totii un record absolut, un motiv de mandrie.
Este, totodata, opotunitatea de a ma adresa Dumneavoastra, in calitate de Presedinte al perioadei anterioare. Practic, este un moment de bilant al activitatilor din ultimii ani, care, asa cum veti vedea, va fi prezentat in cadrul Adunarii Generale, detailat pentru Sectiuni si Grupuri de Lucru.

Strategia din acesti ani a Societatii noastre a inregistrat progrese notabile, un „trend” ascendent, datorita tuturor activitatiilor desfasurate impreuna. Primul lucru pe care as vrea sa-l spun este legat de bugetul SRP. Cand am preluat functia de Presedinte, bugetul Societatii permitea in acel moment activitati destul de restranse ca amploare sau numar. Bugetul Societatii a crescut apoi. Nu prin marirea cotizatiilor. Cresterea bugetului nostru s-a datorat inmultirii activitatilor noastre. In momentul acesta Societatea are o siguranta bugetara solida pentru desfasurarea actiunilor noastre din ce in ce mai ample, permite initiative independente de sponsorizari, permite posibilitatea platii auditului financiar cu mare regularitate, permite existenta unei echipe permanente de secretari, contabili, jurist si tehnician IT, asigurandu-se astfel confortul necesar pentru dezvoltarea tuturor proiectelor si strategiilor pe care le-am dezvoltat impreuna si care se vor dezvolta si in anii viitori. Poate, uneori, am parut „zgarcit”. As zice ca am fost doar „chibzuit”. Cuvantul de ordine fiind in permanenta transparenta in privinta tuturor cheltuielilor facute de Societate.

Al doilea lucru important a fost, dupa parerea mea, modul in care am incurajat atat manifestarile mici cat si pe cele mari. Am dorit si am sustinut posibilitatea  permanenta a Conferintelelor de sectiuni si grupuri de lucru de a se desfasura cu regularitate la 2 ani – chiar daca uneori erau pana la 100 de participanti si exista o problema majora de obtinere a unor sponsorizari. De ce am facut acest lucru ? Pentru ca noutatile in fiecare domeniu trebuie discutate si actualizate. Acest fapt nu se poate realiza  decat prin intalniri periodice. Cand am ajuns la conducerea Societatii exista o dezbatere apriga: de ce trebuie sa sustinem si manifestarile mici care uneori nu au tinuta stiintifica a manifestarilor „de elita”? Am insistat atunci – o fac si acum, o voi face si pe viitor: manifestarile mici sunt la fel de importante ca si cele mari pentru ca promoveaza imaginea pneumologiei si contribuie la stergerea anatemei desuete de „ftiziologie”.  Implicarea si modul in care s-au dedicat unii colegi din teritoriu au permis ca acum sa vorbim  cu mandrie de intalnirea regionala de la Tirgu Jiu, de Scoala de iarna de la Medias, de Protocoalele de la Vama, de Zilele Caracalene, Zilele Rosiorene,  Zilele Covasnene si lista poate continua.

M-au bucurat si alte initiative venite de la diferiti colegi care au permis extinderea structurala a Societatii, daca ma gandesc la infiintarea Sectiunilor de Tuberculoza, de Cancer pulmonar, de Pneumopatii interstitiale difuze si sarcoidoza, de Patologie pleurala si echografie, de Deficit de alfa1 antitripsina si boli rare, a Cercului de pneumologie, a Scolii Societatii noastre, a Sectiunii asistentelor si tehnicienilor de somnologie, a cresterii sectiunii de Bronhologie – cu activitati remarcabile si a celei de Somnologie care a devenit si de Ventilatie non-invaziva, a celei de Pneumopatii interstitiale care a asociat si sarcoidoza. De fiecare data cand a aparut o astfel de propunere am incurajat-o si am sustinut-o.Tuturor celor care au facut posibile aceste aparitii de „nou nascuti” sau de crestere a familiei sectiunilor si grupurilor de lucru, doresc sa le multumesc.

Si Revista noastra a capatat o noua „coperta”, trecerea in totalitate in limba engleza, desi  uneori criticata, permitand sa avem o mai buna vizibilitate in circuitul international. Nu in ultimul rand am pledat pentru parteneriatele si colaborarile cu alte societati profesionale autohtone sau internationale si cu asociatiile de pacienti. Aici as mentiona parteneriatul cu Societatea de Cardiologie si cu Ministerul Sanatatii care a permis adaugarea unor presiuni suplimentare in realizarea noii legi antifumat, dar si implicarea in proiecte comune cu ONG-uri de pacienti sau organizatii reprezentative din punctul de vedere al strategiei, precum Forumul de Preventie, Coalitia Romania Respira etc.

Pe plan international au fost patru pasi care s-au dovedit, dupa parerea mea, valorosi: primul a fost semnarea parteneriatului cu ERS, cu facilitati  ale abonamentelor ERS obtinute pentru toti membrii SRP. Al doilea pas important a fost parteneriatul cu Societatea Franceza- SPLF, la randul sau permitand relansarea francofoniei nu doar in Romania, dar si in toate tarile vecine si reluarea contactelor cu tarile maghrebiene.

Al treilea pas important a fost  prezenta din ce in ce mai importanta la manifestarile ACCP-CHEST si, in final, cel mai  recent parteneriat, cel realizat cu American Thoracic Society. Strategia SRP a insemnat totodata actiuni valoroase in relatia cu vecinii nostri pneumologi. Aici trebuie subliniate conferintele comune romano-maghiare ajunse la a III-a editie, multiplele intalniri cu confratii de peste Prut cu „export” de expertiza pe bronhologie interventionala, somnologie si ventilatie non-invaziva si prezenta Societatii noastre, in premiera, la congresele societatilor de pneumologie din Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria. Tot in cadrul strategiei as vrea sa atrag atentia asupra unui alt aspect: Societatea Romana de Pneumologie a devenit in ultimii ani un partener de dialog important cu Ministerul Sanatatii, Colegiul National al Medicilor si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, multe din problemele locale sau pe plan general fiind rezolvate prin dialog, intalniri si memorii cu si catre aceste institutii. Formarea si pregatirea generatiilor viitoare a fost un alt obiectiv: Conferinta Rezidentilor a devenit o manifestare care marcheaza anual sfirsitul programului stiintific al SRP-ului, in decembrie. Am ajuns in acelasi timp la a treia generatie de specialisti in somnologie, cu foarte multe tinere talente consacrate, ca urmare a modulelor sustinute si de SRP. Multumirea mea deriva totodata din instaurarea unui climat de lucru pasnic, de liniste, intre colegi, intre liderii de opinie din tara, intre noile sperante ale pneumologiei.

Ar trebui in final sa multumesc unei liste lungi de colegi, prieteni, seniori sau juniori fara de care nimic nu ar fi progresat in lumea pneumologica romaneasca. Lista este foarte lunga si ma bucur ca este asa. Cuprinde nume noi si vechi si astfel sunt convins ca stafeta este predata in mani sigure. Tuturor le spun din toata inima un sincer multumesc pentru sustinere,  dar si pentru critici, toate ajutandu-ma sa vad  mai clar multe lucruri corectabile si sa remediez din timp unele neajunsuri existente. A fost mult sau putin? Timpul va fi judecatorul meu cel mai important: poate ceea ce am facut nu a acoperit totul. Tin insa sa va asigur ca voi continua sa fiu alaturi de toti cei care vor duce mai departe Societatea pe drumul ei firesc ascendent.Trairile si succesele Societatii Romane de Pneumologie ma vor bucura si pe viitor la fel de mult ca si acum. Va multumesc!

mihaltanFlorin Mihaltan
Presedintele Societatii Romane de Pneumologie
2014-2016